קהילת תרבות רב דורית

קהילת תרבות רב דורית

מרקם חיים קהילתי רב דורי עבור כולם וכולן

"הבדידות היא המחלה הנפוצה ביותר של המאה ה-21" (Hawkley, 2010).

'קהילת תרבות רב דורית' יוצרת מגוון הזדמנויות למפגש רב דורי יצירתי.
השימוש בכלים של תרבות ואומנות מהווה קרקע למפגש חברתי משמעותי, בו הקול האישי והייחודי של כל משתתף מקבל מקום לביטוי ונוצרת קרקע לדיאלוג מעמיק ואיכותי.

קהילת תרבות רב דורית היא מיזם משותף של תנועת תרבות והמשרד הרווחה והבטחון החברתי

צירי פעולה

צירי פעולה

התוכנית פועלת ליצירת מרקם חיים קהילתי רב דורי עבור כולם וכולן – מוותיקים מרותקי בית, ועד בני ובנות גיל שלישי עצמאיים בקהילה – באמצעות פיתוח תחושת שייכות לקבוצה אקטיבית ויוצרת, דרך 3 צירי פעולה עיקריים:
  1. סיפורים מבית – ליבת הפעילות המתרכזת במרותקי הבית. מתנדבי התוכנית, בכל הגילים, נפגשים עם מרותקי הבית לתהליך רצוף וקבוע של יצירה
  2. קבוצות משמעות – קבוצות חברתיות של ותיקים העוברות תהליכי עומק של יצירה אומנותית בתחום מסוים (אומנות חזותית, תיאטרון, צילום, מחול, כתיבה ועוד). התהליך האומנותי הוא הזדמנות לבטא את עולמם הפנימי, לראות את יתר חברי הקבוצה באור חדש, ולהיחשף לתוצרים אומנותיים מפתיעים.
  3. אירועים קהילתיים – זהו המקום בו שני הצירים הקודמים נפגשים. במרחב הקהילתי נפגשות קבוצות המשמעות עם מרותקי הבית ומעגלי המתנדבים, לאירועי שיא סביב חגים או פעילות ספציפית.
אין תחליף למפגש האנושי והבלתי אמצעי בין הדורות, שבאמצעותו לא רק מביאים המשתתפים את עצמם לידי ביטוי אמנותי, אלא גם נרקמים ביניהם קשרים חזקים ונוצרים סיפורים משותפים ומרגשים.
למה תרבות?

למה תרבות?

אחד מתוך ארבעה אנשים במדינות המערב מרגיש בודד (פרופ' אלומית ישי, 2020). אצל אנשים בודדים, ללא חיי חברה, אחוזי התמותה גבוהים ב37% מאלה שנפגשים עם עוד אנשים (BMC medicine, 2023).

הבדידות היא בעיה חמורה שפוגעת בבריאות ובאיכות החיים של אזרחים ותיקים ברמה הקוגניטיבית והפיזית.

הספרות המחקרית המקצועית מצביעה על קשר מובהק בין מציאת משמעות וחוויית שייכות לרווחה נפשית ואף למצב פיזיולוגי תקין בגיל המבוגר (Kim .S Eric, 2017). בדו"ח הוועדה לבחינת דרכי התמודדות עם בדידות בקרב אנשים זקנים נמצא כי מציאת הטעם לחיים ניתנת להשגה, בין היתר, בכלים של תרבות ואומנות (רותם, 2014).

בגיל הזקנה פעילות אמנותית ותרבותית מקבלת משמעות מיוחדת, שכן לא זו בלבד שהיא מדגישה את היכולות השמורות של האדם ואת תפקודיו הבריאים, היא אף מעודדת ומטפחת מיומנויות חדשות, ותורמת לצמיחה והתפתחות בגיל המבוגר. פעילות אמנותית מסבה לאזרחים הותיקים תחושה של שליטה על חייהם ומעודדת אותם למעורבות חברתית משמעותית (Cohen, 2000;2006). אזרחים ותיקים המעורבים ביצירה מדווחים על תחושת בדידות נמוכה ומאופיינים ברמות גבוהות יותר של פעילות (2006 Cohen et al.).

בנוסף, לתרבות ולמורשת תפקיד וכוח אדירים בתהליכי עיצוב זהות ושייכות (הן של הפרט והן של הקהילה). המכון הישראלי למדיניות תרבות טוען כי "על מנת ליצור תרבות ומורשת אשר מכוונות לתהליכים אלו, יש לפתח כלים ונורמות המקרבות בין 'ירושת הדורות'- העממית, המצטברת בזיכרון התרבותי, ל 'יורשים' – בני הזמן הזה. לקרב בין העבר להווה, הן לטובת הדור הוותיק והן לטובת הדורות הבאים" (מתוך "המדריך הישראלי למיפוי תרבות", בדפוס).

תפיסות גילניות מגבירות את הבדידות ומחזקות את ההפרדה הבין דורית. תפיסות אלו גם פוגעות ביכולת לבנות סיפור משותף בין הדורות.
בכל קהילה ישנם אזרחים ותיקים בעלי כוחות, ידע, פניות וניסיון שאינם מקבלים מספיק ביטוי. הפניית תשומת הלב לכוחות ולמשאבים האלה בתרבות – מוביל לחיזוק חוסנה ועצמאותה של הקהילה ולחיזוקו של הפרט.

שיטת העבודה

  • התוכניות שלנו מזמנות התערבות עומק בקהילה אשר במסגרתן פועל אומן קהילתי רב-דורי ברשות המקמית ורותם את שדה התרבות והשותפים במקום.

    שיטת העובדה מורכבת ממספר כלים: פרטני (סיפורים מבית) קבוצתי (קבוצות מנהיגות) קהילתי (אירועים).

  • האומנים שלנו עובדים עם החוזקות והמאפיינים היחודיים של הרשות המקומית.
    לעבודה בקשות המקומית קודמים תהליכי הכנה והתאמה, שיסייעו לנו לדייק את התכנית:

    • איפיון ומיפוי הצרכים, האתגרים והמשאבים המקומיים.
    • איתור שותפים וגופים.
    •  בניית תוכנית ואישורה מול השותפים.
    • יישום התוכנית בשיתוף עם הרשות, מדריכים מקצועיים, מתנדבים וקהילה מקומית.
שאלות נפוצות
תרבות
היקף הפעילות
11

יישובים ברחבי הארץ

1400

אזרחים ותיקים המשתתפים התכנית

120

מתנדבים צעירים

60

אומנים, מנחי קבוצות